Πρακτικα Συνελευσης 10/6


Ανακοινώθηκαν οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα: κρεμάστηκαν πανό στο γεφύρι της Άρτας και στην Παρηγορήτρια. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι η σημερινή θεματική συζήτηση είναι για τα ΜΜΕ.

-    Επαναφορά πρότασης για εκδήλωση για την οικονομία και το χρέος με τον καθηγητή παν/μιου Τσακαλώτο.
-    Πρόταση για να μην ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ανάγνωση κειμένου – καλέσματος.
-    Εναλλακτική πρόταση για την Τρίτη 14/6, να καλεστούν...
οι πάντες την Τετάρτη στην απεργιακή συγκέντρωση.
-    Συζήτηση με τον καθηγητή οικονομίας θα συμπαρασύρει και θα ενδυναμώσει το κίνημα.
-    Απόφαση της... χθεσινής συνέλευσης:
  1. ομιλία καθηγητή οικονομίας
  2. συνάντηση για την ανάρτηση του πανό στη γέφυρα
  3. θεματική ενότητα ΜΜΕ
  4. θεματική συζήτηση στις 11/6 το μεταναστευτικό
-    Η σημασία της Τετάρτης είναι μεγάλη. Όλη η Ελλάδα απεργεί! Πρόταση την Τρίτη να κάνουμε συζήτηση για την οικονομία
-    Η αυριανή θεματική ενότητα να είναι ενημέρωση για την απεργία και για τη διαμόρφωση του κειμένου – καλέσματος.
Τοποθετήσεις για τη θεματική ενότητα ΜΜΕ
-    Τα ΜΜΕ είναι η 4η εξουσία, υπηρέτες του συστήματος, του κράτους, των εργολάβων και της διαφθοράς.
-    Οι δράσεις και ο λόγος μας αλλοιώνονται και διαστρεβλώνονται από τα μέσα προπαγάνδας.
-    Οι αγώνες σαν αυτόν εδώ χρησιμοποιούνται από τα ΜΜΕ διαφυλάσσοντας τα συμφέροντά τους.
-    Οι αγανακτισμένοι ξεκίνησαν όχι από τα ΜΜΕ αλλά αυτόκλητα και από κοινωνικά δίκτυα. Αποκλειόμαστε από τον τοπικό τύπο, δεν ακουγόμαστε καθόλου επειδή “είμαστε λίγοι”; Εμείς δημιουργούμε τις ειδήσεις και όχι ο τύπος!
-    Πρόταση να καλέσουμε το ArtTV.
-    Αντιδεοντολογικός ο τρόπος παρουσίασης της είδησης από τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ είναι η 1η εξουσία. Αυτό στις πλατείες μοιάζει σαν ένα καινούριο ΜΜΕ. Οφείλουμε να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες (να μη μασάμε την έτοιμη τροφή των ΜΜΕ). Η σωστή χρήση του μέσου μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε εμείς, δηλαδή να γίνουμε περισσότεροι. Προωθείται από τα ΜΜΕ ότι “ξεφουσκώνουν” τα πράγματα στις πλατείες. Έχω έναν απόκρυφο φόβο ότι αυτό που ζούμε θα σβήσει σιγά – σιγά, αλλά αναθάρρησα διαβάζοντας ένα κείμενο σε αθηναϊκή εφημερίδα. Διαβάστηκε το άρθροhttp://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=283368
-    Όλος τυχαίως οι δημοσιογράφοι απεργούν τις μέρες που γίνονται οι μεγάλες διαδηλώσεις και έτσι δεν παρουσιάζεται το τι συμβαίνει, αλλά μόνο τα “επεισόδια” που υποτίθεται ότι προκαλεί ο κόσμος. Τα ΜΜΕ προσπαθούν να αποδυναμώσουν το κίνημα των αγανακτισμένων, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί αυτή τη στιγμή ν' αλλάξει τα πράγματα.
-    Υπάρχουν ΜΜΕ (εντός και εκτός ίντερνετ) που υπερασπίζονται την πλειοψηφία του κόσμου. Να μην βάζουμε όλα τα ΜΜΕ στο ίδιο καζάνι. Πως μπορείς να σταματήσεις την παραπληροφόρηση; Πχ. στη Βενεζουέλα η κάθε γειτονιά έχει το δικό της ραδιοσταθμό. Στο Σύνταγμα ήδη συζητούν για τη δημιουργία ραδιοσταθμού. Να κάνουμε ένα διαχωρισμό για το ποιός λέει τι, γιατί το λέει, για ποιόν δουλεύει και μετά να κρίνουμε.
-    Δε μπορεί ο καθένας να κάνει χρήση του δημόσιου λόγου (πχ μικρόφωνο). Λείπει η εμπεριστατωμένη άποψη και η σωστή χρήση του λόγου. Καλώς έχει φτιαχτεί το μπλογκ, αλλά θα το ήθελα να λειτουργεί αλλιώς. Να μην είμαστε κακέκτυπα της Τρέμη και των υπόλοιπων. Τα ΜΜΕ επηρεάζουν και κατασκευάζουν συνειδήσεις.
-    Ο ραδιοσταθμός στο Σύνταγμα είναι κάτι ξεχωριστό, είναι κινηματική διαδικασία και μπορεί να προκύψει μια άλλη αντίληψη στην ενημέρωση. Τα ΜΜΕ ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, χειραγωγούν πολιτικά και ιδεολογικά τον κόσμο όπως το συγκρότημα Λαμπράκη. Η διαπλοκή των μεγάλων εργολάβων έχει απόλυτη σχέση με τα ΜΜΕ. Υπάρχουν διαφορετικές φωνές στα ΜΜΕ αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν πέρα από εκεί που θέλει ο εργοδότης – ιδιοκτήτης του ΜΜΕ είτε στις εφημερίδες είτε στο ραδιόφωνο. Η συμμετοχή σε κοινωνικούς αγώνες δημιουργεί τη δεύτερη σκέψη και την επεξεργασία του τι ακριβώς πλασάρουν τα ΜΜΕ. Είναι πλαστό το δίλημμα της απεργίας ή όχι των εργαζομένων στα ΜΜΕ (το ζήτημα είναι το τι πλασάρεται μετά από κάθε απεργία). Να απεγκλωβιστούμε απ' το κάλεσμα ή όχι των ΜΜΕ. Ο κόσμος βρίσκει τρόπους εναλλακτικής πληροφόρησης και μεταφοράς της είδησης.
-    Υπάρχει ο ρόλος των ΜΜΕ της καταγραφής της ιστορίας. Να ανησυχούμε που έχουν πιο δυνατή φωνή, αλλά ο καθένας μας να αναπτύσσει την κριτική του σκέψη.
-    Το θέμα είναι να πάρουμε τις ζωές και την ενημέρωση στα χέρια μας (πχ Οαχάκα). Να πάει ο κόσμος στους δημοτικούς ραδιοσταθμούς και να κάνει τη δική του ενημέρωση.
-    Άλλο να χρησιμοποιείς ένα μέσο και άλλο να χρησιμοποιείς ένα ΜΜΕ. Το κείμενο και το μπλογκ είναι μέσα για κινηματικό σκοπό και όχι για το κέρδος. Πετιέται λάσπη από τα τοπικά ΜΜΕ στις άμεσες διαδικασίες που έχουμε εδώ, ώστε να διαλύσουν και να χειραγωγήσουν τη συνέλευση.
-    Να κάνουμε άμεσα αυτοκριτική. Καλούμε τον κόσμο να ξυπνήσει και κάποιο εδώ ονειρεύονται. Είμαστε 100 και μιλούν συνέχεια οι ίδιοι. Το ArtTV δεν είναι το MEGA: είναι τραγικό που δεν έρχεται αλλά να έρθει να δει και να ακούσει τι; Να συζητήσουμε και να δούμε που θα πάει το πράγμα γιατί λιγοστεύει ο κόσμος. Να φέρουμε το θέμα τοπικά.
-    Θα θεωρηθούν αυτοί που μιλούν ένοχοι επειδή δε μιλούν οι υπόλοιποι; Αν το να μιλάμε θεωρείται καπέλωμα, τότε να μην ξαναμιλήσω! Διακοπή
-    Να μην οξύνονται τα πνεύματα. Μας παρότρυνε να μιλήσουμε και εμάς που δε μιλάμε. Διακοπή
-    Είναι ελαττωματικό που υπάρχουν συντονιστές. Να υπάρχουν κενά στην κουβέντα. Υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να συγκροτήσει τη σκέψη του για να μιλήσει. Αυτός που σκέφτεται δε σημαίνει ότι δεν έχει άποψη. Διακοπή
-    να δοθεί το κείμενο στους ραδιοσταθμούς της πόλης μας (διακοπή – διαφωνία με την πρόταση και ξανά διακοπή και πρόταση για κατάληψη σε τοπικό ραδιοσταθμό). Είναι δύσκολο το στήσιμο του μπλογκ, γιατί δεν είμαστε δημοσιογράφοι. Ζητάω έλεγχο από τη συνέλευση για το τι ανεβαίνει στο μπλογκ. Να βγει πάλι το τετράδιο στην πλατεία. Συμφωνώ με την πρόταση να γίνει κατάληψη σε τοπικό ραδιοσταθμό. Η συνέλευση έχει αραιώσει, δεν είχαμε πει ότι θα πάρουμε αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου